Lekker zelfverzekerd

“Ik wou dat ik net zo zelfverzekerd was als jij”. Dat zeggen mensen wel eens tegen me. Als dit gezegd wordt, denk ik direct dat dit een verlangen van de ander is. Ook vraag ik mezelf af: wat betekent zelfverzekerd zijn? Is daar een definitie voor?

Als je bepaalde dingen wél doet of juist níet doet, ben je dan zelfverzekerd? Volgens mij heeft het veel te maken met jezelf losmaken van de mening van een ander. Mij lukt het steeds meer om authentiek en 100% mezelf te zijn. Mijn doel is van mezelf te houden en als ik een ander kan inspireren, is dat mooi mee genomen.

Mijn weg hier naar toe ging niet vanzelf. In 2015 raakte ik in een burnout. Daar zat ik. Op de rand van mijn bed en ik kon geen stap meer verzetten. Voelde paniek en kon alleen maar huilen. Ik herkende mezelf niet. Het meisje dat me aankeek in de spiegel had zó haar best gedaan, zó hard gewerkt. Ik was vooral bezig met anderen het naar hun zin te maken. Hierin was ik mezelf volledig kwijt geraakt. Dat zag ik toen nog niet.

Mijn therapeute Suzanne vroeg me dingen te doen waar ik blij van werd. Een belachelijke vraag vond ik dat. Hard werken, presteren en geld verdienen: dáár werd ik blij van. Ik wist gewoonweg niet meer waar ik blij van werd. Instinctief liep ik na ons gesprek de Speldorado binnen en zag een puzzel. Het schoot door mijn hoofd: dat deed ik vroeger graag. Onder mijn arm geklemd nam ik hem mee naar huis. Ik ging puzzelen. In het begin was ik ongeduldig en ging het niet snel genoeg. Tot ik er plezier in kreeg. Wandelen werd ook toegevoegd, Foto’s maken, vooral van de natuur. Ik leerde mezelf stap voor stap te ontspannen.

Vervolgens besloot ik het woord ‘nee’ in mijn woordenboek op te nemen en ging grenzen aangeven. Bloedje spannend, het betekende ook afwijzing. Wat ik mijn hele leven uit de weg was gegaan ging ik nu aan. Hierna ging ik over mijn werktoekomst nadenken. Wat heb ik nodig? Waar word ík gelukkig van? Het antwoord kwam vrij snel: mijn werkgeluk ging ik niet bij deze werkgever vinden. “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan” werd mijn nieuwe motto.

Via mijn netwerk vond ik werkgevers waar ik volledig mezelf kon zijn en waar ik leerde oude overtuigingen van me af te schudden. Hoe me dat lukte? Door te luisteren naar mijn gevoel, mijn intuïtie. Het bracht me op plekken waar ik plezier en verbinding vond. Inmiddels heb ik mijn eigen bedrijf gestart en is veel onzeker. Toch heb ik vertrouwen in mijn kunnen en zie ik het als een mooi avontuur. Door naar mezelf te luisteren, veel te investeren in zelfontwikkeling en vooral leergierig zijn ben ik op dit punt gekomen.

Komt er iemand op je pad die je verlangen aanwakkert? Waarvan je denkt, oh dat zou ik zo graag willen? Leer te luisteren naar je gevoel. Het geeft je zoveel waardevolle informatie. Zoek mensen op die je inspireren en ga gewoon in gesprek. Het is uiteindelijk geen hogere wiskunde. Je moet het wel durven. Ik heb ervaren dat lef het enkelvoud van leven is. Dus maak van je hart geen moordkuil en durf dingen anders te doen. Ook jij maakt de wereld mooier.

En ik? Ik doe mijn best en probeer van elke dag een feest te maken. En meer dan dat hoef ik gewoonweg niet te doen.